Diacom Nieuws & Informatie

Dit is de Diacom informatie pagina met nieuws, acties en technische informatie.

Draadzaag
Een goede voorbereiding is het halve werk!

Bij PK Betonbewerkingstechnieken weten ze als geen ander dat ze bij Diacom kunnen aankloppen voor kennis en hulp bij ingewikkelde werken. Zo ook voor een speciaal draadzaag project voor Van Vliet Sloopwerken B.V. dat werd uitgevoerd in Maastricht. Rolf en Thomas van der Pouw Kraan hadden de opdracht gekregen om mee te helpen aan de sloop van één betonnen stralingsbunker op een ziekenhuisterrein te midden van een 6-tal andere bunkers. Eventuele overlast (trillingen, stof en geluid) was hierbij onacceptabel. Om dit te voorkomen moest PK op alle plekken waar de bunker gekoppeld stond een dilatatie (sleuf) van 500 mm breed aanbrengen voordat het echte sloopwerk kon beginnen. Het hele project moest in 4 weken worden voltooid.

Tijdens een gedegen voorbereiding werd op basis van bouwtekeningen in nauw overleg met Diacom bepaald hoeveel diamantboren en diamantkabel er benodigd was. Vlak voor het project had PK bij Diacom een draadzaag van Braun aangekocht, deze kon voor dit specialistische project eens goed op de proef gesteld worden.

Onder barre omstandigheden, vorst tot -10 Celsius en dus alle gevolgen voor de watertoevoer, werd begonnen met het maken van de benodigde gaten in het dak en de wanden met een dikte van 1200 mm tot 2000 mm. Na het boren van deze doorvoeren werd er gestart met het draad-/kabelzagen om de gewenste dilatatie aan te brengen. De maatvoering van het zaagwerk was dusdanig uitgezet, zodat er betonblokken met een gewicht van 6000 tot 8000 kg vrij kwamen. De te zagen oppervlaktes varieerden van 5 m² tot 12 m² per zaagsnede. Vervolgens was het relatief makkelijk om de blokken één voor één te verwijderen.

Dat was anders bij de betonvloer. Deze bleek geen 500 mm maar 1000 mm dik te zijn. Hierdoor was deze te dik om te zagen met behulp van een vloerenzaag, wandzaag of kabelzaag. De snelste oplossing was om de vloer los te zetten door overlappend gaten met een diameter van 130 mm door de dikke vloer te boren. Op dat moment heeft Diacom zeer snel geschakeld en binnen twee dagen 25 stuks boren Ø 130 mm met een lengte van 1100 mm geproduceerd en deze samen met twee extra boorautomaten in Maastricht afgeleverd. Uiteindelijk zijn er ruim 200 gaten met boorstatieven, boormachines en boorautomaten van Diacom geboord. Met behulp van de boorautomaten was het mogelijk om 5 boormachines te bedienen met slechts één werknemer.

De gezamenlijke aanpak heeft erin geresulteerd dat de bunker binnen de gestelde termijn gesloopt is ondanks de onvoorziene zaken. Binnen 4 weken en zonder noemenswaardige hinder voor de directe omgeving. Het gezamenlijk behalen van alle gestelde doelen geeft alle partijen veel voldoening.

Inmiddels beschikt PK over twee sets van Braun. Een set bestaat uit een wandzaag en een draadzaag met één besturingskast en afstandsbediening. Doordat PK inmiddels twee sets heeft, kunnen ze ten allen tijden gelijktijdig wand- en kabelzagen. Het merendeel van de mensen van PK kan overweg met beide machines. In het geval dat er medewerkers zijn die nog niet met dit materieel overweg kunnen, maar er wel in geïnteresseerd zijn, wordt de mogelijkheid geboden om intern opgeleid te worden. 

Hoe vinden Thomas en Rolf van der Pouw Kraan de samenwerking met Diacom?

“Ondanks dat wij slechts vijf jaar geleden met ons bedrijf begonnen zijn, doen wij toch al ruim 15 jaar zaken met Diacom. Via onze vorige werkgever deden wij ook al zaken met Diacom. Door de prettige ervaring uit het verleden was er daarom vijf jaar geleden ook geen enkele twijfel om de zeer goede samenwerking met Diacom te vervolgen. Er is een warme band met alle mensen van Diacom. De prijs-kwaliteit verhouding is goed en afspraken worden altijd nagekomen.

Een ander groot voordeel voor ons is dat Diacom beschikt over een eigen fabriek en voldoende gekwalificeerd personeel. Zij zijn zeer innovatief en altijd bereid om met ons mee te denken om problemen op te lossen. Op het gebied van ‘specials” kunnen zij snel schakelen. Het komt binnen onze branche namelijk regelmatig voor dat er op zeer korte termijn speciaal materieel ontwikkeld of aangepast moet worden. Onze ervaring is dat andere bedrijven in veel gevallen niet in staat zijn om deze service te bieden.”

Dit project is uitgevoerd door:

PK BETONBEWERKINGSTECHNIEKEN B.V.

PK is een zeer veelzijdig bedrijf met activiteiten onder de noemer sloopwerk en alle vormen van betonbewerking. Hieronder een uitsplitsing van de werkzaamheden:

-Totaalsloopwerk
-Renovatiesloop- en demontagewerk
-Alle voorkomende diamantboor- en zaagwerkzaamheden
-Luchtboren
-Verankeringen
-Het verwijderen van vloerafwerkingen
-Koppensnellen
-Alle voorkomende hakwerkzaamheden
-Boucharderen en het opruwen/schuren van betonvloeren- en wanden

Boren in beton zonder water
Boren in beton zonder water

Sinds twee jaar heeft Diacom een lijn van diamant droogboren voor beton met wapening. Baier, Weka en onder andere AGP hebben droogboor machines ontwikkeld waarbij men met speciale diamantboren zonder waterkoeling door gewapend beton geboord kan worden. Dit is uitkomst voor het boren onderste boven in het plafond of in ruimtes waarbij water absoluut verboden is. Een goede stofafzuiging en de vibratie in de booras zorgt er voor dat deze boor een paar meter door beton en betonijzer kan boren.

Speciaal assortiment diamantsegmenten voor het boren van gaten zonder waterkoeling, maar met koeling door afzuiging middels een goede stofzuiger en met een speciaal voor droogboren ontworpen boormotor

Onze verwachting is dat Weka binnenkort met een nieuwe droogboormachine gaat komen, de 2-traps diamant droogboormachine DKS15. Met de DKS15 presenteert WEKA een compacte en krachtige droge kernboormachine. De aan / uit zachte percussiefunctie ondersteunt de krachtige 2000W-motor en versnelt de voortgang van het werk in gewapend beton en harde materialen. Het boorstof wordt uit de diamantsegmenten verwijderd door de zachte percussie en door het efficiënte stofafzuigsysteem. De DKS15 zal verkrijgbaar zijn in verschillende snelheden en met verschillende handvatten.

Boorstatief
Boor verticaal, horizontaal en op zijn kop, zonder verankering!

Boor verticaal, horizontaal en op zijn kop, zonder verankering!

Dit robuuste en stabiele statief is een zeer handige uitvinding. Het stelt je in staat om met een statief snel achter elkaar meerdere gaten in beton te boren. Het is makkelijk in zijn geheel verplaatsbaar / verrijdbaar. Door de ingebouwde stempelpaal is verankering niet nodig. Verder is het statief voorzien universele Motorbevestiging.

 De klanten die dit statief via Diacom hebben aangeschaft zijn zeer tevreden over het de gebruikersgemak dat het statief biedt en bevelen het dan ook van harte aan!

Standaard voorzien van

 • Snel te plaatsen, en geen ankergaten
 • Makkelijke verplaatsbaar / verrijdbaar
 • Voorzien van universele motorbevestiging (hals montage of boutmontage)
 • Boormotor snel afneembaar
 • Verstelbare stempelpaal
 • Vaste voetplaat met spatbescherming
 • Wielen-set (past op beide basisplaten)
 • Montage tool

Optioneel: 

 • Voetplaat met hoekverstelling
 • Flexibele achter-steun voor boringen zonder stempelpaal
 • Montagesteun voor het bevestigen onder een hoek van de dwarskolom op vloer of wand
 • Watervangring voor boringen in het plafond

Technische gegevens:

 • Lengte (mm)                                  2.050 – 3.100
 • Extensie module (mm)              810
 • Max. boor diameter (mm)        220 (verticaal met achtersteun)
 • Max. slag lengte (mm)               620
 • Rotatie hoek                                  360 graden
 • Kantel hoek                                   -70 tot +90 graden en/of 0 tot 180 graden
 • Gewicht                                          Totaal 38 kg (modulair op te bouwen)
Boorhulp
Boorassistent

Diacom Boorassistent

De boorassistent is vanaf heden te koop. Het is makkelijk op uw Diacom statief te monteren. Het helpt bij het boren in beton en zorgt dat je tijdens het boren van een gat andere werkzaamheden kan doen. Door de constante druk wordt tevens de standtijd van de boren vergroot en laten de kernen makkelijker los. 

Uitvoerig getest in diversen situaties en omstandigheden met zeer positieve resultaten. De boorassistent is compatibel met onze mini en midi statieven.
Vraag uw Diacom technisch adviseur om een demo of advies voor uw specifieke projecten.

Samenvatting van de voordelen 

- Arbeidsverlichting 
- Zeer gemakkelijke kernlossing
- Significante toename van de standtijd van de boren
- Goede resultaten bij boren in wapening

# weer een Diacom innovatie!

Trekhaak boorstandaard
Trekhaakstatief

Trekhaakstatief

Diacom probeert altijd zo creatief mogelijk om te gaan met de middelen die ter beschikking zijn. Vooral bij boren in asfalt is verankering voor een stabiel boren lastig. Ook is het verplaatsen van de booropstelling tijdrovend.

Vandaar dat Diacom in samenwerking met enkele klanten heeft gekeken naar mogelijkheden om het huidige boorstatief (boorstandaard) aan te passen. Na verschillende testen en prototypes heeft Diacom een goedwerkende stabiele oplossing gevonden door montage van het boorstatief aan de trekhaak van de bus die over het algemeen toch al aanwezig is.

Deze maatwerk oplossing van Diacom, zorgt voor de volgende voordelen:
- Zeer stabiele boor constructie zonder verankering in de grond
- Verplaatsing binnen werkvak zonder demontage

Diacom Vrijloop technologie
Diacom Vrijloop technologie

‘Boren van grote gaten is nu probleemloos!’

Diacom heeft zoals u van Diacom gewend bent een oplossing bedacht voor het probleemloos boren van grotere diameters en/of boren op grotere diepte.

Voordelen:
- Enorme vergroting vrijloop
- Betere benutting vermogen motor
- Verbetering in het opboren van de boor

Door de boorbuizen aan binnen en buitenzijde te voorzien van segmenten met een uitgekiende samenstelling wordt de vrijloop van de boorbuizen enorm vergroot. Ook bij grotere diepte’s en diameters blijft de boorbuis vrij van de beton. Daardoor blijft het volledige vermogen van de boormotor beschikbaar op de segmenten. 

Uit verschillende testen bij verschillende boorbedrijven zijn de genoemde voordelen in praktijk bewezen. 

De naloop segmenten geven geen waarneembare weerstand tijdens het boren, ook niet in het geval dat bij het testen lengte wapening in het beton aanwezig was. Bij diepteboringen waarbij bijvoorbeeld op 1,6 meter diepte een stalen plaat van 30 mm dikte werd doorgeboord is ook geen noemenswaardige extra weerstand geconstateerd. 

Bijkomend voordeel van meer vrijloop door de naloopsegmenten is dat de snijsegmenten veel verder opgeboord kunnen worden. Zie de foto een zeer net opgeboord diamant segment.

Diamantgereedschappen
Diamantzagen in beton

Diacom is toeleverancier voor zeer veel types bladen voor een grote verscheidenheid aan toepassingen en machines. De machine range loopt van haakse slijpmachine tot  bladen van 1600 mm en nog groter. Van 2 kW handzaagmachines tot 120 pk volautomatische vloerenzaagmachines.

Diacom produceert een complete lijn diamant voor de standaard toepassingen. Daarnaast produceren wij afwijkend in diverse  segment diktes en segment vormen. Dit is mede de basis van ons succes. De segmenten worden in heel veel soorten bindingen gemaakt, specifiek afgestemd op de situatie.

 

Kettingzagen

Kettingzagen is een methode om een zaagsnede te maken in situaties waar geen uitloop van de zaagsnede is toegestaan zoals bij zaagbladen wel ontstaat. Deze zaagmethode is relatief duurder dan het zagen met zaagbladen maar in voorkomende situaties  kan het een zeer goede oplossing zijn. Bijvoorbeeld  bij sparingen t.b.v.  ramen en deuren in zichtwerk. Er zijn diverse aandrijf methodes beschikbaar; elektrisch ( hoogfrequent), hydraulisch, brandstofmotor. Voor tal van toepassingen zijn er verschillende type kettingen en ook zwaardlengtes tot maximaal 63 cm beschikbaar.

 Handzagen

De machine richtlijn  voor handzagen beperkt de diameter van het zaagblad tot 400 mm. Met de normale zaagbladen is het bereik dan circa 16 cm diepte. Door toepassing van de ringzaagmachine kan binnen de toegestane diameter van het zaagblad 400 mm een diepte van 30 cm gehaald worden. Als importeur van Weka machines kan Diacom  zeer krachtige hoog frequent zaagmachines  leveren die zowel op 230 volt als 400 volt in te zetten zijn. Laat u overtuigen door een demonstratie op uw werklocatie aan te vragen. Grotere diameter zaagbladen op zaagmachines zijn alleen toegestaan als  er een machine  met een geleidingsrail gebruikt wordt. Het gebruik van handzagen is fysiek  zwaar, vooral in beton. Daarom is het verstandig om meer gebruik te maken van de compacte wandzaagmachines of vloerenzaagmachines. Toch is het een zeer populaire zaagmethode waar uit kostentechnische overwegingen vaak gebruik van wordt gemaakt.

 Wandzagen

Wandzaagmachines zijn er in vele soorten en maten. De kleinere wandzagen van circa 11 kW zijn een goede oplossing voor het zagen van licht gewapende beton met een dikte van circa 20 tot 35 cm. Voor grotere zaagdieptes / zwaar gewapend beton zijn er zware wandzaagmachines beschikbaar welke geschikt zijn voor zeer grote zaagbladen. Ook kan er met de wandzagen bondig gezaagd worden waarbij de zaagsnede strak in een hoek gemaakt kan worden. Om de uitloop van het zaagblad te beperken  kunnen de hoeken uitgeboord worden met een aantal boringen naast elkaar.

Draadzagen

Diamantdraadzagen is een innovatieve betonzaagtechnologie die tegenwoordig in de bouw wordt gebruikt. Draadzagen is een kabel met gevlochten draad en is voorzien diamantsegmenten (parels) die op hun plek worden gehouden via veren en rubber. De diamantkabel wordt via een aandrijfwiel en een reeks geleide wielen getrokken door diverse constructies. De draadzaag geeft ons de mogelijkheid om zeer complexe constructies te zagen, zowel staal als zwaar gewapend beton, waardoor u veilig, schoon en nauwkeurig kunt zagen.
Draadzagen is de meest efficiënte manier om grote betonconstructies te verwijderen of openingen in dikke muren te maken. Er is vrijwel geen limiet wat betreft zaagdiepte. Draadzagen zorgt voor een veilige, schone zaagsnede en maakt non-destructief zagen op kerncentrales, bruggen, balken, pieren en overal waar de omringende gebieden trillings- en schokgevoelig zijn, mogelijk. Zelfs diep onderwater is draadzagen heel goed mogelijk.

Vloerenzagen

Diacom heeft een zeer uitgebreide lijn diamantzaagbladen voor een grote variëteit in vloerenzaagmachines. Van lichte 5.5kW elektrisch aangedreven machines tot inmiddels 160pk diesel aangedreven  machines. Voor het opzagen van schijnvoegen van 3 cm diepte in vers beton tot het inzagen tot wel 80cm diepte in zwaar gewapend beton.

Bij Dilatatie zagen worden er een verscheidenheid aan voegvormen toegepast, van krimpvoeg in verse beton tot het breed zagen van de kit voeg om een systeem van vloeistofdichtheid aan te brengen. Door een grote verscheidenheid aan diamantkeuze kan Diacom u adviseren welke werkwijze het beste past bij de beschikbare machine  om een hoge en rendabele dagproductie te behalen. Ook zijn er verschillende soorten frezen leverbaar voor het aanbrengen van de vellingkanten  aan de brede voegnaden.

 

Diverse toepassingen

Diacom heeft samen met klanten, ervaring in het gebruik van grote aantal zaagbladen op één zaag-as om antislip profielen aan te brengen maar ook om ongelijkheden weg te slijpen . Door toepassing van afstandsschijven is er volop keuze in het gewenste frees profiel. 

Diverse soorten freesprofielen kunnen door Diacom geproduceerd worden op klantenwens. Ook het infrezen van profielen t.b.v. raveelijzers in kanaalplaten heeft Diacom oplossingen.

Voor het zagen van baksteenstrips kunnen wij u uiterst succesvol adviseren. Wij hebben een speciale lijn zaagbladen ontwikkeld om met hoge snelheid en geringe slibproductie met hoge levensduur van de zaagbladen te bereiken zonder breuk van de steenstrip. Graag komen wij u adviseren over onze oplossingen die een zeer lage kostprijs realiseren met een hoge dagopbrengst.

 

 

Pagina