Voor 15:00 besteld, morgen bezorgd* Gratis verzending vanaf €100 excl. Gratis retourneren Nederlandse kwaliteit uit eigen fabriek

Diacom Nieuws & Informatie

Dit is de Diacom informatie pagina met nieuws, acties en technische informatie.

Projecten en werken

Koppensnellen onderwater met draagzaag

draadzagen met diamantdraad

Koppensnellen onder water met diamantdraadzaag

Weer een prachtig stukje maatwerk van Diacom. Onze klant kwam met het probleem dat onderwater betonnen heipalen afgezaagd moesten worden. Maar het liefst zonder betonafval, want dit is lastig opruimen onderwater. De oplossing is hydraulisch zagen met een diamantdraagzaag. Door te zagen met diamantdraad krijg je een zeer nette zaagsneden en is de heipaal makkelijk te verwijderen. 

De diamantdraadzaag is middels een kraan zeer flexibel in te zetten en is daarom bruikbaar in een diversiteit aan omstandigheden. De flexibiliteit van de opzet is erg nuttig omdat geen bouwput hetzelfde is en tegenwoordig in stedelijk gebied de bereikbaarheid niet optimaal is.

Voordelen van draagzagen van heipalen:

  • Makkelijk en flexibel zagen, ideaal voor binnen stedelijke en complexe bouwputten.
  • Rechte en dunne zeer nauwkeurige zaagsneden waardoor geen breukschade ontstaat aan de palen. Ook eventueel inscheuren van de betonnen palen wordt voorkomen. 
  • Onderwaterzagen is mogelijk indien grebuik wordt gemaakt van een hydraulische aandrijving van de zaagmachine. 
  • Soort / vorm heipaal maakt niet uit, alle soorten betonpalen kunnen worden gezaagd met een diamantdraadzaag.

Het is ook bovenwater een alternatief voor handmatig snellen van betonpalen, want dat is niet meer van deze tijd waar verbeterende arbeidsomstandigheden leidend zijn. Met een draadzaag kun je flexibel koppelsnellen zonder de nadelen van een palenkraker. Er blijft namelijk geen betonafval achter in de bouwput en de bewapening wordt gemakkelijk doorgezaagd waardoor de paal altijd netjes loskomt.

 

Wat is draadzagen met diamant eigenlijk?

Diamantdraadzagen is gebaseerd op het zelfde principe als diamantboren of diamantzagen. Tijdens het schuren over beton slijt de metaalbinding en komt diamant vrij aan de oppervlakte. De vrijgekomen diamant (syntethisch) zorgt voor de snijdende werking door het beton. Het voordeel van draadzagen ten opzichte van diamantzagen is dat op veel moeilijker plekken gezaagd kan worden. Het draad waarop de parels zitten is flexibel en de lengte van het draad bepaald de zaagdiepte. De zaagdiepte is daarom een stuk groter dan normaal, verder kan diamantdraad in kleinere ruimte worden gebruikt.   

 

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Draadzaag

Bij PK Betonbewerkingstechnieken weten ze als geen ander dat ze bij Diacom kunnen aankloppen voor kennis en hulp bij ingewikkelde werken. Zo ook voor een speciaal draadzaag project voor Van Vliet Sloopwerken B.V. dat werd uitgevoerd in Maastricht. Rolf en Thomas van der Pouw Kraan hadden de opdracht gekregen om mee te helpen aan de sloop van één betonnen stralingsbunker op een ziekenhuisterrein te midden van een 6-tal andere bunkers. Eventuele overlast (trillingen, stof en geluid) was hierbij onacceptabel. Om dit te voorkomen moest PK op alle plekken waar de bunker gekoppeld stond een dilatatie (sleuf) van 500 mm breed aanbrengen voordat het echte sloopwerk kon beginnen. Het hele project moest in 4 weken worden voltooid.

Tijdens een gedegen voorbereiding werd op basis van bouwtekeningen in nauw overleg met Diacom bepaald hoeveel diamantboren en diamantkabel er benodigd was. Vlak voor het project had PK bij Diacom een draadzaag van Braun aangekocht, deze kon voor dit specialistische project eens goed op de proef gesteld worden.

Onder barre omstandigheden, vorst tot -10 Celsius en dus alle gevolgen voor de watertoevoer, werd begonnen met het maken van de benodigde gaten in het dak en de wanden met een dikte van 1200 mm tot 2000 mm. Na het boren van deze doorvoeren werd er gestart met het draad-/kabelzagen om de gewenste dilatatie aan te brengen. De maatvoering van het zaagwerk was dusdanig uitgezet, zodat er betonblokken met een gewicht van 6000 tot 8000 kg vrij kwamen. De te zagen oppervlaktes varieerden van 5 m² tot 12 m² per zaagsnede. Vervolgens was het relatief makkelijk om de blokken één voor één te verwijderen.

Dat was anders bij de betonvloer. Deze bleek geen 500 mm maar 1000 mm dik te zijn. Hierdoor was deze te dik om te zagen met behulp van een vloerenzaag, wandzaag of kabelzaag. De snelste oplossing was om de vloer los te zetten door overlappend gaten met een diameter van 130 mm door de dikke vloer te boren. Op dat moment heeft Diacom zeer snel geschakeld en binnen twee dagen 25 stuks boren Ø 130 mm met een lengte van 1100 mm geproduceerd en deze samen met twee extra boorautomaten in Maastricht afgeleverd. Uiteindelijk zijn er ruim 200 gaten met boorstatieven, boormachines en boorautomaten van Diacom geboord. Met behulp van de boorautomaten was het mogelijk om 5 boormachines te bedienen met slechts één werknemer.

De gezamenlijke aanpak heeft erin geresulteerd dat de bunker binnen de gestelde termijn gesloopt is ondanks de onvoorziene zaken. Binnen 4 weken en zonder noemenswaardige hinder voor de directe omgeving. Het gezamenlijk behalen van alle gestelde doelen geeft alle partijen veel voldoening.

Inmiddels beschikt PK over twee sets van Braun. Een set bestaat uit een wandzaag en een draadzaag met één besturingskast en afstandsbediening. Doordat PK inmiddels twee sets heeft, kunnen ze ten allen tijden gelijktijdig wand- en kabelzagen. Het merendeel van de mensen van PK kan overweg met beide machines. In het geval dat er medewerkers zijn die nog niet met dit materieel overweg kunnen, maar er wel in geïnteresseerd zijn, wordt de mogelijkheid geboden om intern opgeleid te worden. 

Hoe vinden Thomas en Rolf van der Pouw Kraan de samenwerking met Diacom?

“Ondanks dat wij slechts vijf jaar geleden met ons bedrijf begonnen zijn, doen wij toch al ruim 15 jaar zaken met Diacom. Via onze vorige werkgever deden wij ook al zaken met Diacom. Door de prettige ervaring uit het verleden was er daarom vijf jaar geleden ook geen enkele twijfel om de zeer goede samenwerking met Diacom te vervolgen. Er is een warme band met alle mensen van Diacom. De prijs-kwaliteit verhouding is goed en afspraken worden altijd nagekomen.

Een ander groot voordeel voor ons is dat Diacom beschikt over een eigen fabriek en voldoende gekwalificeerd personeel. Zij zijn zeer innovatief en altijd bereid om met ons mee te denken om problemen op te lossen. Op het gebied van ‘specials” kunnen zij snel schakelen. Het komt binnen onze branche namelijk regelmatig voor dat er op zeer korte termijn speciaal materieel ontwikkeld of aangepast moet worden. Onze ervaring is dat andere bedrijven in veel gevallen niet in staat zijn om deze service te bieden.”

Dit project is uitgevoerd door:

PK BETONBEWERKINGSTECHNIEKEN B.V.

PK is een zeer veelzijdig bedrijf met activiteiten onder de noemer sloopwerk en alle vormen van betonbewerking. Hieronder een uitsplitsing van de werkzaamheden:

-Totaalsloopwerk
-Renovatiesloop- en demontagewerk
-Alle voorkomende diamantboor- en zaagwerkzaamheden
-Luchtboren
-Verankeringen
-Het verwijderen van vloerafwerkingen
-Koppensnellen
-Alle voorkomende hakwerkzaamheden
-Boucharderen en het opruwen/schuren van betonvloeren- en wanden