Voor 15:00 besteld, morgen bezorgd* Gratis verzending vanaf €100 excl. Gratis retourneren Nederlandse kwaliteit uit eigen fabriek

Diacom Nieuws & Informatie

Dit is de Diacom informatie pagina met nieuws, acties en technische informatie.

Maatwerk

Vloerverwarmingsfrezen in Beton: Enkele tips & tricks voor de vloerverwarming installateur

Als professionele vloerverwarmingsinstallateur weet je als geen ander dat de kwaliteit van je gereedschap en apparatuur essentieel is voor het eindresultaat. Bij het aanleggen van vloerverwarming in betonnen vloeren stuit je op specifieke uitdagingen. Met de machines van Diacom tillen we het frezen naar een hoger niveau. Hieronder geven we inzicht in enkele cruciale stappen voor het vrezen in beton.

1. De juiste machine kiezen:

Kies voor de 4kW vloerverwarmingsfreesmachine van Diacom: Bij het vrezen in beton is brute kracht onmisbaar. De 4kW machine biedt de benodigde kracht om efficiënt en effectief te frezen in beton.

2. Kiezen van de juiste schijf:

Beton vraagt om specifieke vloerverwarmingsfrezen voor optimale resultaten.

  • Witte schijven: Deze zijn zachter en zeer geschikt voor harder beton.
  • Blauwe schijven: Ideaal voor zachtere betonsoorten vanwege hun hardheid.

Voor de buismaat en gewenste diepte van de groef is het essentieel om de schijfdikte zorgvuldig te selecteren. Dit waarborgt een perfecte pasvorm voor de buizen en een efficiënter legproces.

3. Effectieve koeling:

Waterkoeling: Bij langdurig en intensief vrezen in beton genereert de frees veel hitte. Met een eenvoudige aanpassing, zoals het plaatsen van een kraantje (circa 25 euro, hierover kunt u contact opnemen), converteer je de machine naar een watergekoelde variant. Dit optimaliseert de levensduur van je machine en zorgt voor constante prestaties tijdens het volledige freesproces.

4. Stofbeheersing:

Waterafzuiging: Professioneel frezen in beton levert onvermijdelijk stof of slurry op, wat zowel een gezondheidsrisico als een potentieel kwaliteitsprobleem voor het werk vormt. Investeer daarom in een hoogwaardige afzuiging. Diacom heeft verschillende modellen die specifiek ontworpen zijn voor dit doel, zodat jij en je team in de best mogelijke omstandigheden kunnen werken.

Conclusie:

Voor de professionele vloerverwarmingsinstallateur maakt de keuze van apparatuur een groot verschil in het eindresultaat en de efficiëntie van het werk. Diacom begrijpt deze behoeften en biedt oplossingen die op maat gemaakt zijn voor de uitdagingen van het vrezen in beton. Neem contact op met Diacom voor persoonlijk advies en om je gereedschapsarsenaal te optimaliseren.

Koppensnellen onderwater met draagzaag

draadzagen met diamantdraad

Koppensnellen onder water met diamantdraadzaag

Weer een prachtig stukje maatwerk van Diacom. Onze klant kwam met het probleem dat onderwater betonnen heipalen afgezaagd moesten worden. Maar het liefst zonder betonafval, want dit is lastig opruimen onderwater. De oplossing is hydraulisch zagen met een diamantdraagzaag. Door te zagen met diamantdraad krijg je een zeer nette zaagsneden en is de heipaal makkelijk te verwijderen. 

De diamantdraadzaag is middels een kraan zeer flexibel in te zetten en is daarom bruikbaar in een diversiteit aan omstandigheden. De flexibiliteit van de opzet is erg nuttig omdat geen bouwput hetzelfde is en tegenwoordig in stedelijk gebied de bereikbaarheid niet optimaal is.

Voordelen van draagzagen van heipalen:

  • Makkelijk en flexibel zagen, ideaal voor binnen stedelijke en complexe bouwputten.
  • Rechte en dunne zeer nauwkeurige zaagsneden waardoor geen breukschade ontstaat aan de palen. Ook eventueel inscheuren van de betonnen palen wordt voorkomen. 
  • Onderwaterzagen is mogelijk indien grebuik wordt gemaakt van een hydraulische aandrijving van de zaagmachine. 
  • Soort / vorm heipaal maakt niet uit, alle soorten betonpalen kunnen worden gezaagd met een diamantdraadzaag.

Het is ook bovenwater een alternatief voor handmatig snellen van betonpalen, want dat is niet meer van deze tijd waar verbeterende arbeidsomstandigheden leidend zijn. Met een draadzaag kun je flexibel koppelsnellen zonder de nadelen van een palenkraker. Er blijft namelijk geen betonafval achter in de bouwput en de bewapening wordt gemakkelijk doorgezaagd waardoor de paal altijd netjes loskomt.

 

Wat is draadzagen met diamant eigenlijk?

Diamantdraadzagen is gebaseerd op het zelfde principe als diamantboren of diamantzagen. Tijdens het schuren over beton slijt de metaalbinding en komt diamant vrij aan de oppervlakte. De vrijgekomen diamant (syntethisch) zorgt voor de snijdende werking door het beton. Het voordeel van draadzagen ten opzichte van diamantzagen is dat op veel moeilijker plekken gezaagd kan worden. Het draad waarop de parels zitten is flexibel en de lengte van het draad bepaald de zaagdiepte. De zaagdiepte is daarom een stuk groter dan normaal, verder kan diamantdraad in kleinere ruimte worden gebruikt.   

 

Grote gaten boren in beton

Boorbalk voor boren van grote gaten in beton

Grote gaten boren in beton met een diamantboor vereist een goede voorbereiding. Met een WEKA SR75 machine kunt u gaten boren met een statief vanaf 150 mm tot 500 mm. Wordt het te boren gat groter dan is het aan te raden om met boorbalk te werken. 

De boorbalk is super handig in gebruik door zijn:
- lichte gewicht en deelbaarheid en daardoor dus makkelijker te vervoeren
- verschuifbare/verstelbare frame, hierdoor ook te gebruiken in een kleinere ruimte
- snelle opbouw boormotor door snelkoppelsysteem
- vermogen om tot 1000 mm te boren, eventueel met aanpassing en gebruik van een hydraulische motor zelfs tot 1500 mm mogelijk

Dit nieuwe ontwerp van de boorbalk is nu dus ook te gebruiken met WEKA SR75 kernboormachine. Omdat de WEKA SR75 vaak al in bezit is kan met de boorbalk op een goedkope manier zeer grote gaten tot 1.000 mm worden geboord. Bij nog grotere gaten adviseren we om te boren met een hydraulische boormotor.

Hieronder is een richtlijn opgenomen voor het boren van grote gaten in beton met een diamantboor:

- Gaten in beton boren van diameter 150 mm tot 600 mm -> gebruik een WEKA SR boor machine met het boorstatief Profi Extra (WEKA SR38 of SR75)
- Gaten in beton boren van diameter 600 mm - 1000 mm -> gebruik een WEKA SR75 met boorbalk
- Gaten in beton boren van diameter 1000 mm - 1500 mm -> gebruik een boorbalk met hydraulische boormotor.

Voor de grote diameters hebben we ook verschillende handige accessoires. Zoals bijvoorbeeld een kernenvanger in de situatie waarbij de kern naar beneden kan vallen wat natuurlijk niet wenselijk is. Voor advies voor het boren van grote gaten in beton in een complexe situatie kunt u contact opnemen met een van onze verkoopadviseurs. 

De Slurry Master

Slurry afvoer

Diacom presenteert zoals u van ons gewend bent, een oplossing voor problemen waar u als gebruiker mee geconfronteerd word in de dagelijkse praktijk.

Om aan de toenemende milieuregels te kunnen voldoen, waarbij de slurry niet geloosd mag worden in de omgeving van de bouwplaats, heeft Diacom hierop ingespeeld door een transporteerbare Slurry Master te ontwikkelen. Het lozen van slurry in het riool is niet toegestaan en kan leiden tot hoge boete's of veel tijd bij het netjes opruimen van de slurry.

De speciale ontwaterings Big Bag hangt in de Slurry Master. Met de optionele slurrypomp kunnen de waterzuigers snel leeggepompt worden in de Big Bag.
Na afloop van de werkzaamheden, wordt de Big Bag van boven dichtgeknoopt doormiddel van het speciale afsluitschort. Zo kan er geen slurry ontsnappen bij het neerzetten van de Big Bag. De losse opvangbak kan gemakkelijk worden verwijderd, zodat de afgesloten Big Bag middels de hijslier, gemakkelijk kan worden verplaatst.

De Diacom Slurry Master is ontworpen voor op de bouwplaats waar veel slurry vrijkomt op de wat grotere boor- en/of zaagklussen. Door het deelbare frame is de Slurry Master compact te vervoeren.

De capaciteit is momenteel circa 500 liter dagproductie slurry, die in één nacht uitdruipt.
Vraag om de verschillende mogelijkheden qua capaciteit.

Boorkernvanger

Boorkern makkelijk verwijderen

Boorkernvanger

Diacom heeft weer een leuk stukje maatwerk geleverd. Een boorkernvanger voor het makkelijk opvangen van grote kernen bij boren van grotere diameters. 

Diverse uitvoeringen leverbaar, toegespitst op u specifieke situatie. De boorkernvanger wordt gemonteerd in daarvoor aangepaste verlengstukken. Van 1  1/4” tot 6 gats flens verlengstukken. 

Montage:

Door in het hart van de te boren kern een boring aanbrengen. t.b.v. slaganker of betonbout is het mogelijk om een de kernvanger te monteren. Waarbij met name de juiste borging van groot belang is om loskomen te voorkomen. De gebruikte methode zal afhankelijk zijn van de situatie en kerngewicht.

Op het moment dat de het gat grotendeels is geboord wordt de kernvanger middels een verlengstuk gemonteerd. Waar de opsluitbouten in het aangepaste verlengstuk er voor zorgen dat de geboorde kern vrijwel volledig in de boorbuis blijft hangen. 

Het is wel noodzaak om het laatste deel van de boring met laag toerental uitvoeren om boorkern met boor snel tot stilstand te kunnen laten komen. Dit voorkomt losdraaien van de boorkern.

 

Allerlei maatwerk varianten:

De getoonde optie is geschikt voor kernen tot een gewicht van 15 kg. Bij zwaardere kernen, overleggen met onze specialisten over de mogelijkheden en veiligheidsvoorzieningen. Voor kleinere kernen hebben ook divers gespecialiseerd gereedschap zoals kernentrekkers of kernenbrekers.

Interesse in de mogelijkheden voor jouw specifieke klus. Neem contact op met een van onze vertegenwoordigers.

Bouwstroommeter

foute stroom

“Of je stopt de stekker erin!”

Dit is een veelgehoorde kreet op de bouwplaats. Meestal als je wordt geconfronteerd met een niet of slecht functionerende machine. Dit wordt vaak veroorzaakt door een onjuiste stroomvoorziening. Een hoop ergenis onstaat, machines gaan heen en weer voor reparatie, waarbij geen probleem te achterhalen valt.

Om er 100% zeker van te zijn dat er met de juiste stroomsterkte en stroomspanning gewerkt wordt heeft Diacom een Bouwstroommeter ontwikkeld. Door deze unieke meter te plaatsen tussen de stroomkast en uw elektrische gereedschap,  zie je direct of er met de juiste stroomsterkte en spanning gewerkt kan worden. Hiermee wordt veel ergernis voorkomen.

Vanaf november is de bouwstroommeter leverbaar!

Boorassistent

Boorhulp

Diacom Boorassistent

De boorassistent is vanaf heden te koop. Het is makkelijk op uw Diacom statief te monteren. Het helpt bij het boren in beton en zorgt dat je tijdens het boren van een gat andere werkzaamheden kan doen. Door de constante druk wordt tevens de standtijd van de boren vergroot en laten de kernen makkelijker los. 

Uitvoerig getest in diversen situaties en omstandigheden met zeer positieve resultaten. De boorassistent is compatibel met onze mini en midi statieven.
Vraag uw Diacom technisch adviseur om een demo of advies voor uw specifieke projecten.

Samenvatting van de voordelen 

- Arbeidsverlichting 
- Zeer gemakkelijke kernlossing
- Significante toename van de standtijd van de boren
- Goede resultaten bij boren in wapening

# weer een Diacom innovatie!