Voor 15:00 besteld, morgen bezorgd* Gratis verzending vanaf €100 excl. Gratis retourneren Nederlandse kwaliteit uit eigen fabriek

Diacom Nieuws & Informatie

Dit is de Diacom informatie pagina met nieuws, acties en technische informatie.

Renovatiekokerboor
Renovatiekoker boren

Gereedschap installatie renovatiekokers

“Steeds meer vraag naar ventilatiekoker mogelijkheden in goed geïsoleerde kruipruimtes”

Doordat kruipruimtes tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn wordt de behoefte voor goede isolatie groter. Slechte ventilatie kan veroorzaken dat:

 • Vocht en daardoor ook stank de woning in komt vanuit de kruipruimte
 • Vocht vanuit de kruipruimte ophoog trekt naar de huiskamer of keuken

Dit is op te lossen door een renovatiekoker in de kruipruimte te plaatsen. Renovatiekokers kunnen in zowel oudere woningen/panden als in nieuwbouw woningen/panden worden geplaatst.

Renovatiekoker boren

Het plaatsen van de renovatiekokers gaat het makkelijkst met een speciaal hiervoor ontworpen diamantboor. Met een renovatiekoker diamantboor (Ø 52 - 500mm lang) kan via de buitenmuur tot in de kruipruimte ventilatiegaten worden geboord. Onze renovatiekoker boren zijn uitermate geschikt voor het nauwkeurig boren door baksteen en beton. De renovatiekokerboor is voorzien van een volle kroon en is hierdoor veel sterker dan een gesegmenteerde boor. Verder is veel aandacht besteed aan de snijsnelheid van de boor door beton, boren door beton wordt hierdoor een fluitje van een cent.

Onze renovatiekoker boren zijn standaard voorzien van een half duims aansluiting. In combinatie met de WEKA handboormachines (bijvoorbeeld de WEKA DK16 of de WEKA DK17) een ideale set om snel en vakkundig renovatiekokers in kruipruimtes te plaatsen. Echter hebben wij in onze fabriek ook de mogelijkheid om een andere aansluiting op de renovatiekoker boren te maken zodat deze geschikt is voor andere type diamantboormachines.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw verkoopadviseur. U kunt ook bellen naar 023 – 5615275 of mailen: info@diacom.nl

BLOG WEKA SR Kolomboormachines en Foutcodes

De kolomboormachine van WEKA is een machine die niet mag ontbreken in de bus van de betonboorder. Deze machine is uitermate geschikt voor het zware werk en wordt ingezet bij diameters tot 900 mm.

De SR kolomboormachines van WEKA zijn voorzien van de SR technologie. SR staat voor Switched Reluctance. De SR motoren halen het maximaal haalbare uit het 220 Volt netwerk en werkt niet meer met koolborstels. De boorsnelheid is over het hele capaciteitsbereik constant, hierdoor wordt de start van het boren eenvoudig, wordt de slijtage minder en wordt de efficiëntie van het boren vergroot.

De SR machines zijn voorzien van een LED display. Op het display wordt de boordiamater weergegeven. Als de machine in storing gaat dan is op het display een foutcode te zien. Deze foutcode geeft aan waarom de machine in storing gaat. Veelal komt dit door overbelasting, over verhitting, of een verkeerde spanning. Onderstaande een lijst met de Foutcodes, de bijbehorende betekenis en de daarop volgende procedure.

Foutrapport en foutanalyse SR25, SR38, SR65, SR68, SR75,

Als er een fout optreedt, knippert het rode LED lampje onder de startknop en wordt de foutcode weergegeven op het display in termen van een dubbele afbeelding. De betekenis van deze cijfers wordt beschreven in de volgende tabel:

Foutcode

Betekenis

Procedure

01

Over belast

De motor is plotseling overbelast (storing)

02

Over verhit

De motor wordt onvoldoende gekoeld. De temperatuur van het water is te warm of er is onvoldoende doorstroom.

03

Overbelast

De motor is langere tijd geblokkeerd, of langere tijd overbelast (snelheidsverlies)

04

Onderbroken

Ernstige fout in controller

05

Beveiliging

Ernstige fout in controller

06

Brown out

Ernstige fout in controller

08

Onderhoud noodzakelijk

Na 250 gebruiksuren moet de machine voor een onderhoudsbeurt. Om vervolgens te kunnen starten dient de start/stop knop 3x te worden ingedrukt

10

Er is geen tussenkringspanning

Laadschakeling voor tussenkringspanning is defect

11

Voedingsspanning te hoog

De machine is aan een te hoge spanning aangesloten

(generator)

12

Voedingsspanning te laag

De machine is aan een te lage spanning aangesloten

(generator)

13

Bedrijfsspanning te hoog

De spanning is altijd, of kortstondig te hoog (generator, of stoorspanning)

14

Bedrijfsspanning te laag

De spanning is tijdens het gebruik altijd, of kortstondig te laag (te lange verlengkabel, te geringe doorsnede, te zwakke generator, of fase-uitval)

 

Mogelijke oplossingen:

De fouten 10 – 14 moeten worden geaccepteerd door op de rode Stopknop te drukken.

De fouten 04 – 06 kunnen niet worden geaccepteerd. Men moet er vanuit gaan dat de motorbesturing defect is.

Als de machine met het stroomnet wordt verbonden, worden de eerste gegevens van de motorcontroller naar de displaycontroller gestuurd, dit duurt enkele seconden, in de tussentijd knippert de groene LED onder de startknop. Zodra deze uitgaat, is de machine gereed voor gebruik.

 

LET OP! Bij het niet kunnen oplossen van de foutcode adviseren wij altijd contact op te nemen met Diacom. Naast productie en verkoop kunt u bij ons ook terecht voor reparatie en onderhoud.

“Het ideale toerental tijdens Boren en Zagen!”

De gouden regel bij het boren en zagen is: Luisteren, Waarnemen en Reageren 

Wat wordt bedoelt met “toerental”? Het toerental geeft aan hoeveel omwentelingen de booras per minuut maakt. De keuze van het toerental bij boren en/of zagen wordt bepaald door verschillende factoren.

Met een handboormachine is het niet aan te bevelen om in de eerste versnelling “uit de hand” te boren. De motor is (ondanks de slipkoppeling) in de 1e versnelling zo sterk, dat er te veel risico ontstaat op terugslag op de polsen. Door de krachtige moderne boormotoren kunnen er hogere toeren worden toegepast en is het steeds belangrijker om hier rekening mee te houden.

Een goede leidraad bij boringen is het snijgeluid welke de boor produceert. Het is van belang om de juiste toeren toe te passen waarbij de snelheid en het toerental in evenwicht zijn. Als er een dreunend geluid wordt waargenomen dan maakt de boor te weinig toeren. Door het lage toerental ontstaan er kleine kickbacks in een snel tempo, hierdoor verspringt de boor constant. Het dreunende geluid moet zo snel mogelijk worden verholpen, dit kan zeer nadelig zijn voor de levensduur van de segmenten en de boor.

Mocht de verhoging van het toerental de kickbacks niet verhelpen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs, zodat er naar andere mogelijke problemen kan worden gekeken.

Als er tijdens het boren een scherp (gillend) geluid ontstaat dan betekent dit dat er geen snijding plaatsvindt (de boor draait zonder te snijden). Het verhogen van de druk op de boor om zo snelheid te winnen of om de boor te dwingen om te gaan snijden, werkt averechts. De segmenten gaan zoeken, buigen af en de diamantkorrel wordt teruggedrongen. Het gevolg is dat de boor volledig stopt met snijden.

In dit geval is de oplossing het toerental (tijdelijk) verlagen en/of de hoeveelheid water aanpassen. Het type segment kan ook van invloed zijn.

Voor elke klus kunt u bij ons terecht voor advies over welk type boor, machine en/of opstelling ideaal is in uw situatie. Bij grotere klussen kunnen wij ook op locatie advies geven! Neem hiervoor contact op, met ons of met één van onze verkoopadviseur.

De vuistregel van het toerental per boordiameter kunt u in deze tabel vinden -> Toerentaltabel per diameter

Toerental zaagmachines

Het benodigde toerental bij het zagen is sterk afhankelijk van het te zagen materiaal. Door de grote variatie in zaagmachines qua vermogen, toepassingen en toerental is er veel kennis nodig om probleemloos te zagen door diverse materialen. Tijdens het zagen is het belangrijk om het zaaggedrag in de gaten te houden. Bij het optreden van een bonkend geluid verloopt het zaagproces niet optimaal. Het zaagblad is te hard voor het te zagen materiaal en/of het toerental is te hoog. Doorgaan met zagen heeft tot gevolg dat het blad steeds meer gaat bonken, wat leidt tot schade aan de segmenten, scheurtjes in de staalkern vanuit de slots, geen rechte zaagsnede, zaagblad wordt “ovaal”, het blad verliest spanning en een sterk verminderde standtijd.

Oplossingen om het zaagproces te optimaliseren met een bonkend blad zijn, motortoeren verlagen (circa 10 tot 20%), zaagdiepte aanpassen en/of de voortgang aanpassen.  Een methode om een bonkend zaagblad weer rond te krijgen is het omdraaien van het blad op de zaagas, om vervolgens op hoge snelheid circa 2 cm diep te zagen tot het bonkende geluid verdwijnt.

Bij een nieuw blad is het belangrijk om “in te zagen” met een lage voedingssnelheid of zo mogelijk een geringe diepte. Dit is afhankelijk van het soort zaagmachine. Als het blad voldoende “ingezaagd” is, kan deze volledig worden belast. De snijsnelheid wordt bepaald door het blad, de toeren en het te zagen materiaal. Deze verhoudingen dienen in evenwicht te zijn. Als dit het geval is kan het vermogen van de machine volledig worden ingezet.

Om capaciteit te verhogen zul je vaak dieper willen zagen, hiervoor dient het vermogen aangepast te worden. Wij denken graag mee om tot de optimale afstelling te komen. Hierbij zijn ook waterdosering en zaagblad keuze van belang.

Waterdosering

Een factor die nog wel eens over het hoofd gezien wordt, is de waterdosering. Als waterdosering niet goed ingeregeld wordt dan krijgt men te maken met stofvorming en afwijkend zaaggedrag. Dit omdat bij “nat” zagen, de hoeveelheid water nauw samenhangt, met de hoeveelheid verspaand materiaal. Diacom heeft diverse maatwerk oplossingen om de waterdosering te optimaliseren op het zaagblad, waarbij het nutteloze rondspatten van het water in de zaagkap, sterk verminderd wordt.

Keuze zaagblad:

Bij de keuze van een zaagblad spelen meerdere factoren een rol en zijn ook meerdere keuze te maken, zo kan een zaagblad variëren in:

 • Dikte → tussen 1,8 mm en 8 mm
 • Vertanding → nauwe vertanding (kleine slots), normale vertanding (ruime slots)
 • Segment vorm → korte of lange vertanding en eventueel gebruik schuine segmenten
 • Segment samenstelling → elke type materiaal vereist een andere samenstelling van het zaag tandje

Diacom heeft veel ervaring en kennis om advies te geven in welk blad en/of boor, vermogen en/of machine het meest geschikt is voor de klus!

Wandzaagmachine

De wandzaag is een machine die niet mag ontbreken in de uitrusting van de professionele betonboorder. De wandzaagmachine is een zaagsysteem die moeiteloos door gewapend beton, baksteen en ander materiaal zaagt. Een wandzaag is uitermate geschikt voor het uitzagen van sparingen.

Waarom een wandzaag in plaats van een handzaag:

 • Dieper zagen, tot wel 930 mm!
 • Secuur, foutloos en waterpas
 • Snel, door een krachtige motor

Diacom heeft twee elektrische wandzaagmachines in het assortiment. Een lichtere variant, de WEKA Frida en een zwaardere variant, de Braun Titan. Deze wandzaagmachines voor zowel zagen in beton als steen zijn uitgerust met een extreem sterke, vol automatische, watergekoelde, servo- & hoogfrequent motor.

Hieronder worden de verschillen uitgelegd tussen deze 2 wandzaagmachines.

WEKA WS75HF Frida
Deze wandzaagmachine van WEKA is een lichte, betrouwbare en compacte machine. Dit is een zeer voordelig alternatief in de markt voor wandzagen. Door de combinatie van aanschafwaarde en bijzonder lage onderhoudskosten ontstaat er een zeer gunstige prijs per zaagmeter

Voordelen:

 • Aantrekkelijke aanschafkosten
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Licht in gewicht
 • Betrouwbaar

Nadelen:

 • zaagdiepte 410 mm
 • Regelmatig onderhoud nodig

Braun Titan
De Braun Titan beschikt over een krachtige servomotor die slechts 6000 TPM draait. Dit lage toerental in tegenstelling met de huidige hoogfrequent motoren 20.000 - 22.000 TPM, staat garant voor een lange levensduur met een bijzonder lage servicecyclus. Deze krachtpatser heeft als groot voordeel dat de onderhoudskosten door het gebruik van servo technologie zeer laag zijn. Zie ook onze blog over de kostenvergelijking.

Voordelen:

 • Hoog vermogen
 • Voorzien van een SERVO motor, lage onderhoudskosten
 • zaagdiepte 930 mm
 • Om te bouwen tot draadzaag

Nadelen:

 • Hogere aanschafkosten
 • Verbruikt meer stroom

Neem gerust contact met ons op voor advies!

Werken met de juiste voltage voor een optimale werking van de machine

“Of je stopt de stekker erin!”

Dit is een veelgehoorde kreet op de bouwplaats, als je wordt geconfronteerd met een niet of slecht functionerende machine. Vaak wordt dit veroorzaakt door een onjuiste stroomvoorziening. Een veelvoorkomende ergernis op de werkplaats!

Om er 100% zeker van te zijn dat er met de juiste stroomsterkte en stroomspanning gewerkt wordt heeft Diacom een Bouwstroommeter ontwikkeld. Door deze unieke meter te plaatsen tussen de stroomkast en uw elektrische gereedschap, zie je direct of er met de juiste stroomsterkte en spanning gewerkt kan worden.

Naast de ergernis van het niet naar behoren werken van de machine, is het voor de levensduur ook belangrijk om te werken met een constante stroomspanning. Machines die regelmatig worden blootgesteld aan een onjuiste spanning gaan sneller defect en hebben eerder onderhoud nodig.

De bouwstroommeter wordt geplaatst als laatste verbinding tussen stroomkabel en de machine. Voordat de machine wordt aangesloten aan de bouwstroommeter kan al worden afgelezen of de juiste spanning aanwezig is. De meetwaarde bevindt zich tussen 230 volt en 400 volt met een variatie van plusminus 5%.

De bouwstroommeter is voorzien van meerdere displays. Als er één of meerdere displays geen waarde weergeven dan is dat een teken dat er één of meerdere fases ontbreken. Door de bouwstroommeter teruglopend naar de netaansluiting te verbinden, kan eenvoudig worden opgespoord welke verbinding verantwoordelijk is voor onjuiste spanning!

Let wel er kan variatie zitten in de gewenste stroomspanning van de machine. Controleer hiervoor de sticker op de machine of de handleiding

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw vertegenwoordiger of rechtstreeks met kantoor.

Bel: 023 561 5275
E-mail: info@diacom.nl

Fijnstof; kwartsstof in de bouw

Op elke bouwplaats komt stof vrij na het bewerken van steenachtige materialen (boren, zagen, slijpen en/of frezen). Dit stof is afkomstig van bijvoorbeeld: Beton, kalkzandsteen, cellenbeton, baksteen en gips. Dit fijne stof bevat kwartsstof.

Uit onderzoek is gebleken dat bij regelmatig en langdurig inademen van dit kwartsstof, er schade kan ontstaan in de longen (ook wel stoflongen genoemd). De schade ontstaat door bindweefselvorming in het longweefsel. Dit veroorzaakt op lange termijn kortademigheid, hoesten en benauwdheid. De schade die ontstaat is niet meer te herstellen en uit zich vaak pas op latere leeftijd.

Om werknemers te beschermen is er een wettelijke grenswaarde bepaald. Voor kwartsstof is dit 0,75mg/m³ bij een werkdag van 8 uur. Als werkgever of zelfstandig ondernemer bent u verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Stofvrij werken is de norm!
wordt deze norm overschreden dan staan hier hoge boetes op. Deze boetes kunnen oplopen tot wel €18.000,-. Uit onderzoek is gebleken dat niet iedere werkgever, werknemer of zelfstandig ondernemer zich aan de regels houdt. Diacom kan u adviseren in welke oplossingen geschikt zijn bij welke bewerking. Denk hierbij aan stofafzuiging of natboren. In sommige situaties is natboren geen optie (bewoonde binnenruimtes, ondersteboven boren en/of in ruimtes waar er veel elektriciteit aanwezig is). Bij het vloeren frezen komt een aanzienlijke hoeveelheid kwartstof vrij, naast ventileren is een goede stofzuiger met een minimale filterklasse van M (midden) of H (hoge) een vereiste.

Diacom heeft verschillende producten in het assortiment om het stofvrij werken te bevorderen. Denk hierbij aan stofzuigers voorzien van de juiste stofklasse en droogboor adapters welke perfect aansluiten voor zeer goede stofafzuiging tijdens boren en frezen. 

Voor advies kunt u terecht bij een van onze verkoopadviseurs.

Stofzuigers, waterzuigers en waterstofzuigers

Diacom biedt een breed assortiment bouwstofzuigers aan. Zo hebben wij bouwstofzuigers en waterstofzuigers van DiBO , Lavina, Ghibli en andere bekende merken. Elke stofzuiger heeft een andere toepassing en prijsklasse, voor elke klus een stof- en waterzuiger!

Welke stofzuiger u nodig heeft, hangt af van waar u deze voor wilt gebruiken
Een goede bouwstofzuiger is een stofzuiger die doet waar deze voor is aangeschaft. Soms volstaat een “standaard” bouwstofzuiger, maar nog vaker is een bouwstofzuiger met een meer uitgebreide functionaliteit gewenst. Bijvoorbeeld in combinatie met een vloerenfrees of een waterstofzuiger specifiek voor waterafvoer bij natboren.

Welke stofzuiger voor welke klus?
De exclusievere bouwstofzuigers van Diacom zijn de industriële zuigers, deze zijn geschikt voor het opzuigen van stof uit verschillende stofexplosieklassen.

De industriële bouwstofzuigers van Lavina Elite zijn uitermate geschikt om te combineren met de vloerfreesmachine. De Lavina stofzuiger is voorzien van een Longopac hierdoor is de opvangcapaciteit groot waardoor er zeer efficiënt gewerkt kan worden.

Waterstofzuigers zijn voorzien van een reservoir. De capaciteit van de reservoirs lopen behoorlijk uiteen van 15 Liter tot 80 Liter. De DiBO waterstofzuiger P80 is voorzien van een 80 liter reservoir. Deze waterstofzuiger is ideaal voor het opzuigen van grote hoeveelheden vloeistoffen. De DiBO P50 is voorzien van een krachtige dompelpomp, hierdoor kan er een ongelimiteerde hoeveelheid water worden opgezogen. Het legen van het reservoir is hierdoor niet nodig. De DiBO P30 is een kleine waterstofzuiger met een capaciteit van 30 Liter. Door de compacte uitvoering neemt deze waterzuiger niet veel ruimte in beslag, en is bovendien ook zeer handzaam.

Naast de capaciteit is het belangrijk om te kijken naar het type luchtfilter (bij stofzuigers), de zwenkwielen, de stofklasse (bij stofzuigers),  de afmetingen en het gewicht.

Met een waterstofzuiger is het vaak ook mogelijk om stoffen op te zuigen, echter is deze functie vaak minder goed dan bij een reguliere bouwstofzuiger. Wij kunnen u hier in adviseren.

Stofklasse L, M en H
De L-klasse (lage klasse) is geschikt voor het opzuigen van niet schadelijke stoffen. Deze stofzuigers bieden voor elektrisch gereedschap een degelijke stofafzuiging. De M-klasse (M klasse stofzuiger) biedt een betere stofafzuiging dan de L-klasse. Deze is geschikt voor stoffen als gips, vulmateriaal, lak, gips, cement en beton. De H-klasse (hoge klasse) stofzuigers zijn geschikt voor het opzuigen van gevaarlijke stoffen zoals asbest en stof met virussen of bacteriën. Een L-filter laat maximaal 5% door, een M-filter 0,5% en een H-filter 0,005%. Dus hoe hoger de klasse, hoe beter de bescherming voor de personen in de ruimte. Stofklasse L (filtratie tot 3 micron).

Hoofdvragen voor het kiezen van een passende stof -waterzuiger

 • Welke stof of vloeistof moet er worden opgezogen?
 • Welke hoeveelheden worden er opgezogen?
 • Met welke regelmaat wordt de stofzuiger gebruikt?
 • Hoeveel meter werkslang is gewenst?
 • Hoe moeten de stoffen worden afgevoerd?

Wilt u een bouwstofzuiger,  waterstofzuiger of een stof- en waterzuiger kopen? Onze verkoopadviseurs kunnen u adviseren over welke het beste past bij uw klus!