Voor 15:00 besteld, morgen bezorgd* Gratis verzending vanaf €100 excl. Gratis retourneren Nederlandse kwaliteit uit eigen fabriek

Diacom Nieuws & Informatie

Dit is de Diacom informatie pagina met nieuws, acties en technische informatie.

Werken met de juiste voltage voor een optimale werking van de machine

“Of je stopt de stekker erin!”

Dit is een veelgehoorde kreet op de bouwplaats, als je wordt geconfronteerd met een niet of slecht functionerende machine. Vaak wordt dit veroorzaakt door een onjuiste stroomvoorziening. Een veelvoorkomende ergernis op de werkplaats!

Om er 100% zeker van te zijn dat er met de juiste stroomsterkte en stroomspanning gewerkt wordt heeft Diacom een Bouwstroommeter ontwikkeld. Door deze unieke meter te plaatsen tussen de stroomkast en uw elektrische gereedschap, zie je direct of er met de juiste stroomsterkte en spanning gewerkt kan worden.

Naast de ergernis van het niet naar behoren werken van de machine, is het voor de levensduur ook belangrijk om te werken met een constante stroomspanning. Machines die regelmatig worden blootgesteld aan een onjuiste spanning gaan sneller defect en hebben eerder onderhoud nodig.

De bouwstroommeter wordt geplaatst als laatste verbinding tussen stroomkabel en de machine. Voordat de machine wordt aangesloten aan de bouwstroommeter kan al worden afgelezen of de juiste spanning aanwezig is. De meetwaarde bevindt zich tussen 230 volt en 400 volt met een variatie van plusminus 5%.

De bouwstroommeter is voorzien van meerdere displays. Als er één of meerdere displays geen waarde weergeven dan is dat een teken dat er één of meerdere fases ontbreken. Door de bouwstroommeter teruglopend naar de netaansluiting te verbinden, kan eenvoudig worden opgespoord welke verbinding verantwoordelijk is voor onjuiste spanning!

Let wel er kan variatie zitten in de gewenste stroomspanning van de machine. Controleer hiervoor de sticker op de machine of de handleiding

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw vertegenwoordiger of rechtstreeks met kantoor.

Bel: 023 561 5275
E-mail: info@diacom.nl

Fijnstof; kwartsstof in de bouw

Op elke bouwplaats komt stof vrij na het bewerken van steenachtige materialen (boren, zagen, slijpen en/of frezen). Dit stof is afkomstig van bijvoorbeeld: Beton, kalkzandsteen, cellenbeton, baksteen en gips. Dit fijne stof bevat kwartsstof.

Uit onderzoek is gebleken dat bij regelmatig en langdurig inademen van dit kwartsstof, er schade kan ontstaan in de longen (ook wel stoflongen genoemd). De schade ontstaat door bindweefselvorming in het longweefsel. Dit veroorzaakt op lange termijn kortademigheid, hoesten en benauwdheid. De schade die ontstaat is niet meer te herstellen en uit zich vaak pas op latere leeftijd.

Om werknemers te beschermen is er een wettelijke grenswaarde bepaald. Voor kwartsstof is dit 0,75mg/m³ bij een werkdag van 8 uur. Als werkgever of zelfstandig ondernemer bent u verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Stofvrij werken is de norm!
wordt deze norm overschreden dan staan hier hoge boetes op. Deze boetes kunnen oplopen tot wel €18.000,-. Uit onderzoek is gebleken dat niet iedere werkgever, werknemer of zelfstandig ondernemer zich aan de regels houdt. Diacom kan u adviseren in welke oplossingen geschikt zijn bij welke bewerking. Denk hierbij aan stofafzuiging of natboren. In sommige situaties is natboren geen optie (bewoonde binnenruimtes, ondersteboven boren en/of in ruimtes waar er veel elektriciteit aanwezig is). Bij het vloeren frezen komt een aanzienlijke hoeveelheid kwartstof vrij, naast ventileren is een goede stofzuiger met een minimale filterklasse van M (midden) of H (hoge) een vereiste.

Diacom heeft verschillende producten in het assortiment om het stofvrij werken te bevorderen. Denk hierbij aan stofzuigers voorzien van de juiste stofklasse en droogboor adapters welke perfect aansluiten voor zeer goede stofafzuiging tijdens boren en frezen. 

Voor advies kunt u terecht bij een van onze verkoopadviseurs.

Stofzuigers, waterzuigers en waterstofzuigers

Diacom biedt een breed assortiment bouwstofzuigers aan. Zo hebben wij bouwstofzuigers en waterstofzuigers van DiBO , Lavina, Ghibli en andere bekende merken. Elke stofzuiger heeft een andere toepassing en prijsklasse, voor elke klus een stof- en waterzuiger!

Welke stofzuiger u nodig heeft, hangt af van waar u deze voor wilt gebruiken
Een goede bouwstofzuiger is een stofzuiger die doet waar deze voor is aangeschaft. Soms volstaat een “standaard” bouwstofzuiger, maar nog vaker is een bouwstofzuiger met een meer uitgebreide functionaliteit gewenst. Bijvoorbeeld in combinatie met een vloerenfrees of een waterstofzuiger specifiek voor waterafvoer bij natboren.

Welke stofzuiger voor welke klus?
De exclusievere bouwstofzuigers van Diacom zijn de industriële zuigers, deze zijn geschikt voor het opzuigen van stof uit verschillende stofexplosieklassen.

De industriële bouwstofzuigers van Lavina Elite zijn uitermate geschikt om te combineren met de vloerfreesmachine. De Lavina stofzuiger is voorzien van een Longopac hierdoor is de opvangcapaciteit groot waardoor er zeer efficiënt gewerkt kan worden.

Waterstofzuigers zijn voorzien van een reservoir. De capaciteit van de reservoirs lopen behoorlijk uiteen van 15 Liter tot 80 Liter. De DiBO waterstofzuiger P80 is voorzien van een 80 liter reservoir. Deze waterstofzuiger is ideaal voor het opzuigen van grote hoeveelheden vloeistoffen. De DiBO P50 is voorzien van een krachtige dompelpomp, hierdoor kan er een ongelimiteerde hoeveelheid water worden opgezogen. Het legen van het reservoir is hierdoor niet nodig. De DiBO P30 is een kleine waterstofzuiger met een capaciteit van 30 Liter. Door de compacte uitvoering neemt deze waterzuiger niet veel ruimte in beslag, en is bovendien ook zeer handzaam.

Naast de capaciteit is het belangrijk om te kijken naar het type luchtfilter (bij stofzuigers), de zwenkwielen, de stofklasse (bij stofzuigers),  de afmetingen en het gewicht.

Met een waterstofzuiger is het vaak ook mogelijk om stoffen op te zuigen, echter is deze functie vaak minder goed dan bij een reguliere bouwstofzuiger. Wij kunnen u hier in adviseren.

Stofklasse L, M en H
De L-klasse (lage klasse) is geschikt voor het opzuigen van niet schadelijke stoffen. Deze stofzuigers bieden voor elektrisch gereedschap een degelijke stofafzuiging. De M-klasse (M klasse stofzuiger) biedt een betere stofafzuiging dan de L-klasse. Deze is geschikt voor stoffen als gips, vulmateriaal, lak, gips, cement en beton. De H-klasse (hoge klasse) stofzuigers zijn geschikt voor het opzuigen van gevaarlijke stoffen zoals asbest en stof met virussen of bacteriën. Een L-filter laat maximaal 5% door, een M-filter 0,5% en een H-filter 0,005%. Dus hoe hoger de klasse, hoe beter de bescherming voor de personen in de ruimte. Stofklasse L (filtratie tot 3 micron).

Hoofdvragen voor het kiezen van een passende stof -waterzuiger

 • Welke stof of vloeistof moet er worden opgezogen?
 • Welke hoeveelheden worden er opgezogen?
 • Met welke regelmaat wordt de stofzuiger gebruikt?
 • Hoeveel meter werkslang is gewenst?
 • Hoe moeten de stoffen worden afgevoerd?

Wilt u een bouwstofzuiger,  waterstofzuiger of een stof- en waterzuiger kopen? Onze verkoopadviseurs kunnen u adviseren over welke het beste past bij uw klus!

Droogboren in beton met de droogboormachine en de juiste boor waardoor u uw betonboor droog kunt gebruiken.
Boren in beton zonder water

Sinds twee jaar heeft Diacom een lijn van diamant droogboren voor beton met wapening. Baier, Weka en onder andere AGP hebben droogboor machines ontwikkeld waarbij men met speciale diamantboren zonder waterkoeling door gewapend beton geboord kan worden. Dit is uitkomst voor het boren onderste boven in het plafond of in ruimtes waarbij water absoluut verboden is. Een goede stofafzuiging en de vibratie in de booras zorgt er voor dat deze boor een paar meter door beton en betonijzer kan boren.

Speciaal assortiment diamantsegmenten voor het boren van gaten zonder waterkoeling, maar met koeling door afzuiging middels een goede stofzuiger en met een speciaal voor droogboren ontworpen boormotor. 

Onze verwachting is dat Weka binnenkort met een nieuwe droogboormachine gaat komen, de 2-traps diamant droogboormachine DKS15. Met de DKS15 presenteert WEKA een compacte en krachtige kernboormachine waardoor u de juiste betonboor droog kunt gebruiken. De aan / uit zachte percussiefunctie ondersteunt de krachtige 2000W-motor en versnelt de voortgang van het werk in gewapend beton en harde materialen. Het boorstof wordt uit de diamantsegmenten verwijderd door de zachte percussie en door het efficiënte stofafzuigsysteem. De DKS15 zal verkrijgbaar zijn in verschillende snelheden en met verschillende handvatten.

UPDATE:

Nieuw de Rapid DCR Droogboor, deze diamantboor is uitermate geschikt voor droogboren in beton. De droogboor is met name voor de airconditioning installateur een uitkomst, de ideale gatenboor voor airco installatie!

Voordelen:

 • Voorzien van spiraal voor een betere stofafvoer en koeling
 • Uitermate geschikt voor het boren in kanaalplaten en gewapend beton.
 • De perfecte probleemoplosser voor ruimtes waarin boren met waterkoeling niet gewenst is
WEKA HOOGFREQUENT MACHINES

Speciaal voor het zwaardere werk heeft Weka een 5-tal hoogfrequent machines ontwikkeld. Deze machines zijn zeer compact en licht in gewicht. Ze beschikken allemaal over een extreem sterke, watergekoelde hoogfrequent motor en zijn spatwaterproof volgens de IP55 norm. Door het ergonomisch ontwerp en de verstelbare handgreep zijn ze zeer gebruikersvriendelijk.

De machines worden aangesloten op een omvormer FU6D Frequentie Regelbox. Deze omvormer zorgt dat de machine wordt uitgeschakeld bij te zware belasting of bij te weinig waterkoeling. De status en foutmelding gebeurt door middel van een LED-aanduiding.

De Hoog Frequent lijn van WEKA bestaat uit de:

 • WEKA TR40 HOOGFREQUENT RINGZAAG 3.7kW / 6.5kW Ø400 (30CM)

De diamant ringzaag TR40 is uitgerust met een extreem sterke, watergekoelde hoogfrequent motor. De Ringzaag is te gebruiken op 220V of 380V en weegt slecht 13 kg. Deze ringzaag is uitermate geschikt voor het zagen van deur sparingen en voor het afkorten van buizen.

 • WEKA TS40 HOOGFREQUENT DOORSLIJPER 3.7kW/6.5KW - Ø400

Deze hoogfrequent doorslijper is voorzien van een wateromleiding om ook droog te kunnen zagen. Het ergonomische ontwerp en de verstelbare handgreep zorgen ervoor dat deze machine zeer gebruiksvriendelijk is. De doorslijper is zeer geschikt voor het uitzagen van sparingen in steen, beton en ijzer en weegt slechts 9.4 kg.

 • WEKA TK40 HOOGFREQUENT KETTINGZAAG 3.7KW/6.5kW - 40CM

De Hoogfrequent kettingzaag TK40 uitermate geschikt voor het uitzagen van hoeken en voor het zagen van inkasingen. De ketting is eenvoudig te spannen zonder extra gereedschap.

 • WEKA HS50 HF HANDZAAGMACHINE Ø500 220V/380V

De HS50 handzaagmachine levert hoge prestaties en is voorzien van een compleet gesloten kap. De machine is uitermate geschikt als handmuurzaag. Door het lichte gewicht en ergonomische ontwerp is deze machine zeer gebruiksvriendelijk.

 • WEKA HD1603.6 HOOGFREQUENT HANDBOORMACHINE

Deze zeer krachtige watergekoelde hoogfrequent boormotor is voorzien van een waterpas om  horizontaal en verticaal te boren. De boormotor is voorzien van drie versnellingen met geïntrigeerde  slipkoppeling.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze Verkoopadviseurs.

Goedkoop wandzagen
Betaalbaar wandzagen

Betaalbaar Wandzagen? Braun Titan Power 22kw Oostenrijkse kwaliteit!

Wandzagen met de zwaardere machine (20kw+) is een dure hobby. Naast aanschaf is onderhoud vaak erg prijzig. De daadwerkelijke kosten zijn verspreid over de jaren heen en niet direct inzichtelijk. Zeker indien de machine in eigen beheer wordt aangeschaft. Je moet dan alle facturen erbij zoeken en bij elkaar optellen.

Diacom heeft daarom alle gefactureerde bedragen met betrekking tot de Braun machine van de afgelopen 5 jaar geanalyseerd. We wilde graag weten wat het onze klanten nou globaal kost. Alle onderhoudskosten zijn bij elkaar opgeteld en gemiddeld per maand. Verder hebben we rekening gehouden met 3% rente en aflossen in 5 jaar met een kleine restwaarde. De berekende maandlast bij aanschaf in eigen beheer is dus inclusief onderhoud en aflossing/rentelasten indien de machine wordt gefinancierd. In totaal komen de kosten van aanschaf voor de Braun Wandzaag 22kw op 670 euro per maand (excl. BTW).

Hoe kan het dat de prijs zo gunstig is, de reden is dat Braun niet de hoofdprijs vraagt voor onderdelen en onderhoudsuren. Verder wordt het grootste deel van het onderhoud door Diacom in eigen beheer uitgevoerd waardoor we de kosten in de hand kunnen houden. Verder worden ook geen kosten gerekend per draai uur van de machine.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs. De Braun TITAN Power maakt ook indruk met zijn kracht, compacte design en geavanceerde motortechniek. De prestaties van de TITAN Power kunnen zelfs door de grote hydraulische wandzagen nauwelijks worden overtroffen. Interesse vraag een demo aan!

Samenvattend kost de Braun Titan Power bij eigen aanschaf en financiering gemiddeld maar 670 p/mnd. en:

 • Wordt de machine jouw eigendom en kan de machine bij normaal gebruik nog jaren mee
 • Profiteer je van zeer gunstig geprijsde verbruiksartikelen (kappen/kabels/wielen e.d.)
 • Kun je de wandzaag goedkoop uitbreiden met een draadzaag module op de wandzaag motor
Slurry afvoer
De Slurry Master

Diacom presenteert zoals u van ons gewend bent, een oplossing voor problemen waar u als gebruiker mee geconfronteerd word in de dagelijkse praktijk.

Om aan de toenemende milieuregels te kunnen voldoen, waarbij de slurry niet geloosd mag worden in de omgeving van de bouwplaats, heeft Diacom hierop ingespeeld door een transporteerbare Slurry Master te ontwikkelen. Het lozen van slurry in het riool is niet toegestaan en kan leiden tot hoge boete's of veel tijd bij het netjes opruimen van de slurry.

De speciale ontwaterings Big Bag hangt in de Slurry Master. Met de optionele slurrypomp kunnen de waterzuigers snel leeggepompt worden in de Big Bag.
Na afloop van de werkzaamheden, wordt de Big Bag van boven dichtgeknoopt doormiddel van het speciale afsluitschort. Zo kan er geen slurry ontsnappen bij het neerzetten van de Big Bag. De losse opvangbak kan gemakkelijk worden verwijderd, zodat de afgesloten Big Bag middels de hijslier, gemakkelijk kan worden verplaatst.

De Diacom Slurry Master is ontworpen voor op de bouwplaats waar veel slurry vrijkomt op de wat grotere boor- en/of zaagklussen. Door het deelbare frame is de Slurry Master compact te vervoeren.

De capaciteit is momenteel circa 500 liter dagproductie slurry, die in één nacht uitdruipt.
Vraag om de verschillende mogelijkheden qua capaciteit.