Voor 15:00 besteld, morgen bezorgd* Gratis verzending vanaf €100 excl. Gratis retourneren Nederlandse kwaliteit uit eigen fabriek

Diacom Nieuws & Informatie

Dit is de Diacom informatie pagina met nieuws, acties en technische informatie.

Grote gaten boren in beton

Boorbalk voor boren van grote gaten in beton

Grote gaten boren in beton met een diamantboor vereist een goede voorbereiding. Met een WEKA SR75 machine kunt u gaten boren met een statief vanaf 150 mm tot 500 mm. Wordt het te boren gat groter dan is het aan te raden om met boorbalk te werken. 

De boorbalk is super handig in gebruik door zijn:
- lichte gewicht en deelbaarheid en daardoor dus makkelijker te vervoeren
- verschuifbare/verstelbare frame, hierdoor ook te gebruiken in een kleinere ruimte
- snelle opbouw boormotor door snelkoppelsysteem
- vermogen om tot 1000 mm te boren, eventueel met aanpassing en gebruik van een hydraulische motor zelfs tot 1500 mm mogelijk

Dit nieuwe ontwerp van de boorbalk is nu dus ook te gebruiken met WEKA SR75 kernboormachine. Omdat de WEKA SR75 vaak al in bezit is kan met de boorbalk op een goedkope manier zeer grote gaten tot 1.000 mm worden geboord. Bij nog grotere gaten adviseren we om te boren met een hydraulische boormotor.

Hieronder is een richtlijn opgenomen voor het boren van grote gaten in beton met een diamantboor:

- Gaten in beton boren van diameter 150 mm tot 600 mm -> gebruik een WEKA SR boor machine met het boorstatief Profi Extra (WEKA SR38 of SR75)
- Gaten in beton boren van diameter 600 mm - 1000 mm -> gebruik een WEKA SR75 met boorbalk
- Gaten in beton boren van diameter 1000 mm - 1500 mm -> gebruik een boorbalk met hydraulische boormotor.

Voor de grote diameters hebben we ook verschillende handige accessoires. Zoals bijvoorbeeld een kernenvanger in de situatie waarbij de kern naar beneden kan vallen wat natuurlijk niet wenselijk is. Voor advies voor het boren van grote gaten in beton in een complexe situatie kunt u contact opnemen met een van onze verkoopadviseurs. 

Vloerfreesmachine in eigen kleur

Diacom levert inmiddels al enige jaren een betaalbare vloerverwarmingsfreesmachine. Standaard leveren wij een vloerfreesmachine in het blauw. Maar bij grotere orders is het mogelijk om een eigen kleur te kiezen. Zo heeft deze klant gekozen voor de rode kleur. 

Ontwikkelingen staan niet stil. We leggen op dit moment de laatste hand aan een volautomatische vloerenfreesmachine. De testen geven goede resultaten, dus de verwachting is dat deze vloerverwarmingfreesmachinse na de zomer leverbaar zijn. 

Bijbehorende vloerverwarmsfrezen zijn via onze webshop verkrijgbaar in 3 verschillende smaken:
- Zwart = met name geschikt voor cementdekvloeren 
- Blauw = met name geschikt voor hardere vloeren
- Wit = met name geschikt voor de zeer harde vloeren

Waar op te letten bij het kopen en gebruiken van een Dozenboor 82 mm.

 
Diacom is een fabrikant van hoogwaardige snel borende 82mm dozenboren en andere veel voorkomende maten voor zowel droog als nat boren. Het bedrijf biedt een verscheidenheid aan accessoires voor zijn dozenboren, waaronder watersets, druktanks en centreerpennen. Het is belangrijk om bij het gebruik van een dozenboor de juiste werkprocedure te volgen, waaronder het verkrijgen van toestemming van de uitvoerder, het controleren van de stroomvoorziening en het veiligstellen van de gevarenzone.
 
De dozenboor is een handboor die wordt gebruikt om kleinere uitsparingen te maken voor leidingwerk en wandcontactdozen. Het is beschikbaar voor zowel droog als nat gebruik. De bijpassende machine is eenvoudig te bedienen en heeft vaak niet veel water nodig.
 
 • Bij gebruik van de machine in extreme omstandigheden, zoals temperaturen onder het vriespunt, is het echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het water bevriest en de machine beschadigt.
 • Bij gebruik in kleine en afgesloten ruimtes is het dragen van een stofmasker of overdrukmasker noodzakelijk.
 • De dozenboormachines maken gebruik van diverse aansluitingen, zoals een 1/2" aansluiting of een M16 aansluiting.
 • Sommige leveranciers hebben verschillende aansluitingen, waarbij het makkelijker is om een ​​stofzuiger op de boorkop aan te sluiten.
 • Immers: hoe groter de aansluiting, zoals (1 1/4"), hoe beter het stof kan worden afgezogen.
 
Tegenwoordig worden diamantgereedschappen veel gebruikt in de bouwsector voor snij- en boordoeleinden. Dankzij de technologische vooruitgang is het mogelijk om synthetische diamanten te produceren met verschillende hardheidsniveaus. Hierdoor kunnen de gereedschappen beter worden aangepast aan het materiaal waarop ze worden gebruikt. Zo vindt u op onze dozenboor pagina de beste boor voor uw toepassing.
 
Diacom is een vertrouwde naam als het gaat om hoogwaardige snel borende 82mm dozenboren. Het bedrijf biedt een breed scala aan accessoires voor zijn dozenboren, waardoor het een one-stop-shop is voor al uw boorbehoeften. Of u nu een waterkit nodig heeft voor nat boren of adapters en afzuiging voor droog boren, Diacom heeft het voor u.
 
Of u nu een professionele betonboorder bent aannemer of installateur, het diamantgereedschap van Diacom is een uitstekende keuze voor al uw boorbehoeften

Renovatiekoker boren

Renovatiekokerboor

Gereedschap installatie renovatiekokers

“Steeds meer vraag naar ventilatiekoker mogelijkheden in goed geïsoleerde kruipruimtes”

Doordat kruipruimtes tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn wordt de behoefte voor goede isolatie groter. Slechte ventilatie kan veroorzaken dat:

 • Vocht en daardoor ook stank de woning in komt vanuit de kruipruimte
 • Vocht vanuit de kruipruimte ophoog trekt naar de huiskamer of keuken

Dit is op te lossen door een renovatiekoker in de kruipruimte te plaatsen. Renovatiekokers kunnen in zowel oudere woningen/panden als in nieuwbouw woningen/panden worden geplaatst.

Renovatiekoker boren

Het plaatsen van de renovatiekokers gaat het makkelijkst met een speciaal hiervoor ontworpen diamantboor. Met een renovatiekoker diamantboor (Ø 52 - 500mm lang) kan via de buitenmuur tot in de kruipruimte ventilatiegaten worden geboord. Onze renovatiekoker boren zijn uitermate geschikt voor het nauwkeurig boren door baksteen en beton. De renovatiekokerboor is voorzien van een volle kroon en is hierdoor veel sterker dan een gesegmenteerde boor. Verder is veel aandacht besteed aan de snijsnelheid van de boor door beton, boren door beton wordt hierdoor een fluitje van een cent.

Onze renovatiekoker boren zijn standaard voorzien van een half duims aansluiting. In combinatie met de WEKA handboormachines (bijvoorbeeld de WEKA DK16 of de WEKA DK17) een ideale set om snel en vakkundig renovatiekokers in kruipruimtes te plaatsen. Echter hebben wij in onze fabriek ook de mogelijkheid om een andere aansluiting op de renovatiekoker boren te maken zodat deze geschikt is voor andere type diamantboormachines.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw verkoopadviseur. U kunt ook bellen naar 023 – 5615275 of mailen: info@diacom.nl

BLOG WEKA SR Kolomboormachines en Foutcodes

De kolomboormachine van WEKA is een machine die niet mag ontbreken in de bus van de betonboorder. Deze machine is uitermate geschikt voor het zware werk en wordt ingezet bij diameters tot 900 mm.

De SR kolomboormachines van WEKA zijn voorzien van de SR technologie. SR staat voor Switched Reluctance. De SR motoren halen het maximaal haalbare uit het 220 Volt netwerk en werkt niet meer met koolborstels. De boorsnelheid is over het hele capaciteitsbereik constant, hierdoor wordt de start van het boren eenvoudig, wordt de slijtage minder en wordt de efficiëntie van het boren vergroot.

De SR machines zijn voorzien van een LED display. Op het display wordt de boordiamater weergegeven. Als de machine in storing gaat dan is op het display een foutcode te zien. Deze foutcode geeft aan waarom de machine in storing gaat. Veelal komt dit door overbelasting, over verhitting, of een verkeerde spanning. Onderstaande een lijst met de Foutcodes, de bijbehorende betekenis en de daarop volgende procedure.

Foutrapport en foutanalyse SR25, SR38, SR65, SR68, SR75,

Als er een fout optreedt, knippert het rode LED lampje onder de startknop en wordt de foutcode weergegeven op het display in termen van een dubbele afbeelding. De betekenis van deze cijfers wordt beschreven in de volgende tabel:

Foutcode

Betekenis

Procedure

01

Over belast

De motor is plotseling overbelast (storing)

02

Over verhit

De motor wordt onvoldoende gekoeld. De temperatuur van het water is te warm of er is onvoldoende doorstroom.

03

Overbelast

De motor is langere tijd geblokkeerd, of langere tijd overbelast (snelheidsverlies)

04

Onderbroken

Ernstige fout in controller

05

Beveiliging

Ernstige fout in controller

06

Brown out

Ernstige fout in controller

08

Onderhoud noodzakelijk

Na 250 gebruiksuren moet de machine voor een onderhoudsbeurt. Om vervolgens te kunnen starten dient de start/stop knop 3x te worden ingedrukt

10

Er is geen tussenkringspanning

Laadschakeling voor tussenkringspanning is defect

11

Voedingsspanning te hoog

De machine is aan een te hoge spanning aangesloten

(generator)

12

Voedingsspanning te laag

De machine is aan een te lage spanning aangesloten

(generator)

13

Bedrijfsspanning te hoog

De spanning is altijd, of kortstondig te hoog (generator, of stoorspanning)

14

Bedrijfsspanning te laag

De spanning is tijdens het gebruik altijd, of kortstondig te laag (te lange verlengkabel, te geringe doorsnede, te zwakke generator, of fase-uitval)

 

Mogelijke oplossingen:

De fouten 10 – 14 moeten worden geaccepteerd door op de rode Stopknop te drukken.

De fouten 04 – 06 kunnen niet worden geaccepteerd. Men moet er vanuit gaan dat de motorbesturing defect is.

Als de machine met het stroomnet wordt verbonden, worden de eerste gegevens van de motorcontroller naar de displaycontroller gestuurd, dit duurt enkele seconden, in de tussentijd knippert de groene LED onder de startknop. Zodra deze uitgaat, is de machine gereed voor gebruik.

 

LET OP! Bij het niet kunnen oplossen van de foutcode adviseren wij altijd contact op te nemen met Diacom. Naast productie en verkoop kunt u bij ons ook terecht voor reparatie en onderhoud.

“Het ideale toerental tijdens Boren en Zagen!”

De gouden regel bij het boren en zagen is: Luisteren, Waarnemen en Reageren 

Wat wordt bedoelt met “toerental”? Het toerental geeft aan hoeveel omwentelingen de booras per minuut maakt. De keuze van het toerental bij boren en/of zagen wordt bepaald door verschillende factoren.

Met een handboormachine is het niet aan te bevelen om in de eerste versnelling “uit de hand” te boren. De motor is (ondanks de slipkoppeling) in de 1e versnelling zo sterk, dat er te veel risico ontstaat op terugslag op de polsen. Door de krachtige moderne boormotoren kunnen er hogere toeren worden toegepast en is het steeds belangrijker om hier rekening mee te houden.

Een goede leidraad bij boringen is het snijgeluid welke de boor produceert. Het is van belang om de juiste toeren toe te passen waarbij de snelheid en het toerental in evenwicht zijn. Als er een dreunend geluid wordt waargenomen dan maakt de boor te weinig toeren. Door het lage toerental ontstaan er kleine kickbacks in een snel tempo, hierdoor verspringt de boor constant. Het dreunende geluid moet zo snel mogelijk worden verholpen, dit kan zeer nadelig zijn voor de levensduur van de segmenten en de boor.

Mocht de verhoging van het toerental de kickbacks niet verhelpen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs, zodat er naar andere mogelijke problemen kan worden gekeken.

Als er tijdens het boren een scherp (gillend) geluid ontstaat dan betekent dit dat er geen snijding plaatsvindt (de boor draait zonder te snijden). Het verhogen van de druk op de boor om zo snelheid te winnen of om de boor te dwingen om te gaan snijden, werkt averechts. De segmenten gaan zoeken, buigen af en de diamantkorrel wordt teruggedrongen. Het gevolg is dat de boor volledig stopt met snijden.

In dit geval is de oplossing het toerental (tijdelijk) verlagen en/of de hoeveelheid water aanpassen. Het type segment kan ook van invloed zijn.

Voor elke klus kunt u bij ons terecht voor advies over welk type boor, machine en/of opstelling ideaal is in uw situatie. Bij grotere klussen kunnen wij ook op locatie advies geven! Neem hiervoor contact op, met ons of met één van onze verkoopadviseur.

De vuistregel van het toerental per boordiameter kunt u in deze tabel vinden -> Toerentaltabel per diameter

Toerental zaagmachines

Het benodigde toerental bij het zagen is sterk afhankelijk van het te zagen materiaal. Door de grote variatie in zaagmachines qua vermogen, toepassingen en toerental is er veel kennis nodig om probleemloos te zagen door diverse materialen. Tijdens het zagen is het belangrijk om het zaaggedrag in de gaten te houden. Bij het optreden van een bonkend geluid verloopt het zaagproces niet optimaal. Het zaagblad is te hard voor het te zagen materiaal en/of het toerental is te hoog. Doorgaan met zagen heeft tot gevolg dat het blad steeds meer gaat bonken, wat leidt tot schade aan de segmenten, scheurtjes in de staalkern vanuit de slots, geen rechte zaagsnede, zaagblad wordt “ovaal”, het blad verliest spanning en een sterk verminderde standtijd.

Oplossingen om het zaagproces te optimaliseren met een bonkend blad zijn, motortoeren verlagen (circa 10 tot 20%), zaagdiepte aanpassen en/of de voortgang aanpassen.  Een methode om een bonkend zaagblad weer rond te krijgen is het omdraaien van het blad op de zaagas, om vervolgens op hoge snelheid circa 2 cm diep te zagen tot het bonkende geluid verdwijnt.

Bij een nieuw blad is het belangrijk om “in te zagen” met een lage voedingssnelheid of zo mogelijk een geringe diepte. Dit is afhankelijk van het soort zaagmachine. Als het blad voldoende “ingezaagd” is, kan deze volledig worden belast. De snijsnelheid wordt bepaald door het blad, de toeren en het te zagen materiaal. Deze verhoudingen dienen in evenwicht te zijn. Als dit het geval is kan het vermogen van de machine volledig worden ingezet.

Om capaciteit te verhogen zul je vaak dieper willen zagen, hiervoor dient het vermogen aangepast te worden. Wij denken graag mee om tot de optimale afstelling te komen. Hierbij zijn ook waterdosering en zaagblad keuze van belang.

Waterdosering

Een factor die nog wel eens over het hoofd gezien wordt, is de waterdosering. Als waterdosering niet goed ingeregeld wordt dan krijgt men te maken met stofvorming en afwijkend zaaggedrag. Dit omdat bij “nat” zagen, de hoeveelheid water nauw samenhangt, met de hoeveelheid verspaand materiaal. Diacom heeft diverse maatwerk oplossingen om de waterdosering te optimaliseren op het zaagblad, waarbij het nutteloze rondspatten van het water in de zaagkap, sterk verminderd wordt.

Keuze zaagblad:

Bij de keuze van een zaagblad spelen meerdere factoren een rol en zijn ook meerdere keuze te maken, zo kan een zaagblad variëren in:

 • Dikte → tussen 1,8 mm en 8 mm
 • Vertanding → nauwe vertanding (kleine slots), normale vertanding (ruime slots)
 • Segment vorm → korte of lange vertanding en eventueel gebruik schuine segmenten
 • Segment samenstelling → elke type materiaal vereist een andere samenstelling van het zaag tandje

Diacom heeft veel ervaring en kennis om advies te geven in welk blad en/of boor, vermogen en/of machine het meest geschikt is voor de klus!

Wandzaagmachine

De wandzaag is een machine die niet mag ontbreken in de uitrusting van de professionele betonboorder. De wandzaagmachine is een zaagsysteem die moeiteloos door gewapend beton, baksteen en ander materiaal zaagt. Een wandzaag is uitermate geschikt voor het uitzagen van sparingen.

Waarom een wandzaag in plaats van een handzaag:

 • Dieper zagen, tot wel 930 mm!
 • Secuur, foutloos en waterpas
 • Snel, door een krachtige motor

Diacom heeft twee elektrische wandzaagmachines in het assortiment. Een lichtere variant, de WEKA Frida en een zwaardere variant, de Braun Titan. Deze wandzaagmachines voor zowel zagen in beton als steen zijn uitgerust met een extreem sterke, vol automatische, watergekoelde, servo- & hoogfrequent motor.

Hieronder worden de verschillen uitgelegd tussen deze 2 wandzaagmachines.

WEKA WS75HF Frida
Deze wandzaagmachine van WEKA is een lichte, betrouwbare en compacte machine. Dit is een zeer voordelig alternatief in de markt voor wandzagen. Door de combinatie van aanschafwaarde en bijzonder lage onderhoudskosten ontstaat er een zeer gunstige prijs per zaagmeter

Voordelen:

 • Aantrekkelijke aanschafkosten
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Licht in gewicht
 • Betrouwbaar

Nadelen:

 • zaagdiepte 410 mm
 • Regelmatig onderhoud nodig

Braun Titan
De Braun Titan beschikt over een krachtige servomotor die slechts 6000 TPM draait. Dit lage toerental in tegenstelling met de huidige hoogfrequent motoren 20.000 - 22.000 TPM, staat garant voor een lange levensduur met een bijzonder lage servicecyclus. Deze krachtpatser heeft als groot voordeel dat de onderhoudskosten door het gebruik van servo technologie zeer laag zijn. Zie ook onze blog over de kostenvergelijking.

Voordelen:

 • Hoog vermogen
 • Voorzien van een SERVO motor, lage onderhoudskosten
 • zaagdiepte 930 mm
 • Om te bouwen tot draadzaag

Nadelen:

 • Hogere aanschafkosten
 • Verbruikt meer stroom

Neem gerust contact met ons op voor advies!

1 2 3 4 5 Volgende