Koppensnellen onder water met diamantdraadzaag

Weer een prachtig stukje maatwerk van Diacom. Onze klant kwam met het probleem dat onderwater betonnen heipalen afgezaagd moesten worden. Maar het liefst zonder betonafval, want dit is lastig opruimen onderwater. De oplossing is hydraulisch zagen met een diamantdraagzaag. Door te zagen met diamantdraad krijg je een zeer nette zaagsneden en is de heipaal makkelijk te verwijderen.

De diamantdraadzaag is middels een kraan zeer flexibel in te zetten en is daarom bruikbaar in een diversiteit aan omstandigheden. De flexibiliteit van de opzet is erg nuttig omdat geen bouwput hetzelfde is en tegenwoordig in stedelijk gebied de bereikbaarheid niet optimaal is.

Voordelen van draagzagen van heipalen:

  • Makkelijk en flexibel zagen, ideaal voor binnen stedelijke en complexe bouwputten.
  • Rechte en dunne zeer nauwkeurige zaagsneden waardoor geen breukschade ontstaat aan de palen. Ook eventueel inscheuren van de betonnen palen wordt voorkomen.
  • Onderwaterzagen is mogelijk indien grebuik wordt gemaakt van een hydraulische aandrijving van de zaagmachine.
  • Soort / vorm heipaal maakt niet uit, alle soorten betonpalen kunnen worden gezaagd met een diamantdraadzaag.

Het is ook bovenwater een alternatief voor handmatig snellen van betonpalen, want dat is niet meer van deze tijd waar verbeterende arbeidsomstandigheden leidend zijn. Met een draadzaag kun je flexibel koppelsnellen zonder de nadelen van een palenkraker. Er blijft namelijk geen betonafval achter in de bouwput en de bewapening wordt gemakkelijk doorgezaagd waardoor de paal altijd netjes loskomt.

 

Wat is draadzagen met diamant eigenlijk?

Diamantdraadzagen is gebaseerd op het zelfde principe als diamantboren of diamantzagen. Tijdens het schuren over beton slijt de metaalbinding en komt diamant vrij aan de oppervlakte. De vrijgekomen diamant (syntethisch) zorgt voor de snijdende werking door het beton. Het voordeel van draadzagen ten opzichte van diamantzagen is dat op veel moeilijker plekken gezaagd kan worden. Het draad waarop de parels zitten is flexibel en de lengte van het draad bepaald de zaagdiepte. De zaagdiepte is daarom een stuk groter dan normaal, verder kan diamantdraad in kleinere ruimte worden gebruikt.